Skal du flytte hjemmefra? Her er økonomisk guide og ultimative råd til dig!

Tillykke med det store skridt i livet. Du skal flytte hjemmefra, hvilket både kan opleves som fantastisk, befriende og spændende, men for nogle også som en smule angstprovokerende. For hvordan skal man nu selv klare alle de ting, som man måske før tog for givet? Det gælder alt fra, hvorvidt der er tilstrækkeligt med toiletpapir til det at styre sin egen økonomi. Du skal jo helst ikke være nødsaget til at spise pasta med ketchup eller havregrød hver dag eller altid slut på måneden.

Her kommer nogle nyttige råd til dig, som skal flytte hjemmefra.

Skab dig et overblik over din økonomi

Skab dig overblik over din økonomi ved at lave et budget over dine indtægter og udgifter for de kommende 12 måneder. Et budget er en plan for, hvordan du skal bruge dine indtægter til at dække dine faste og variable udgifter med. Dermed ved du, hvad du har og ikke har.

Lav først en opgørelse over alle dine indtægter (efter skat) pr. måned. Medtag kun de indtægter, du kender til og med sikkerhed ved, at du har/får. Varierer din indkomst fra måned til måned, så brug gennemsnittet. Husk også at være OBS på, hvor meget du må tjene ved siden af din SU.

Er der nogle måneder, hvor du kan se, at du har underskud, så sørg for, at overskuddet fra øvrige måneder bliver fordelt ud over de måneder, hvor du har minus i budgettet, således at året samlet set går i plus. Gør dig selv den tjeneste at være ærlig overfor dig selv, og forhold dig realistisk, når du lægger dit budget.

Hold skarpt øje med dine udgifter

Gør dig selv den tjeneste at lave en dagbog over dit forbrug, og behold kvitteringerne. Kategorisér hver omkostning, således at du har et fuldt overblik over, hvad du bruger månedligt under de forskellige poster. Dette gør det let for dig at se, hvor det går galt/hvor du har brug for mange penge ud fra budgettet. Det gør det ligeledes let for dig hurtigt at justere dit budget.

Katagorisér dine udgifter ved at opdele disse i fire kategorier (se nedenfor). Dermed har du et større og mere overskueligt overblik.

– Faste og tilbagevendende omkostninger (fx bolig, el, vand, varme, transport, forsikring, ydelse på lån mv.).
– Variable omkostninger (fx tøj og sko, mad, personlig pleje, fornøjelser mv.).
– Årlige lejlighedsvise omkostninger (fx fødselsdage, velgørenhed, ferier mv.).
– Opsparing/nødopsparing (en nødopsparing skal som minimum kunne dække alle dine samlede udgifter i en periode på 3-6 måneder, hvis uheldet skulle være ude, og du ingen indtægt har i en periode).

Hav altid en nødopsparing

Hav altid en nødopsparing, som er tilstrækkelig stor til, at den kan dække alle dine samlede udgifter i en periode på 3-6 måneder. På den måde undgår du stress og økonomiske frustrationer, da det er med til at give dig ro, fordi du altid har til en nødopsparing, hvis uheldet skulle være ude og du fx ingen løn har i en periode.  

Start din egen opsparing
De fleste har en børneopsparing, uddannelsesopsparing, boligopsparing eller lignende, når de skal flytte hjemmefra, som deres forældre og/eller bedsteforældre har sørget for at spare op på til. Denne opsparing er vigtig at bruge fornuftigt, således at denne ikke bliver snoldet væk på ligegyldigheder – lige så meget af respekt for dem, der har lagt penge til side gennem flere år.

Start selv en opsparing, og gør det allerede nu til en god vane at spare op, selvom det måske føles stramt økonomisk nu og her. Det at spare op handler om, at man tilsidesætter et forbrug, man kunne have haft nu og her, til et fremtidigt forbrug. Ferie, ny computer, ny telefon etc. er noget man sparer op til, og derfor ikke noget, man bør låne penge til.  

Undgå at stifte gæld
Gør dig selv den tjeneste at undgå at stifte gæld, forbrugslån, kvik-lån, overtræk med mere, så vidt det er muligt. Gør det til en mission at undgå ovenstående fuldstændig. Forbrugsgæld er den gæld, som du optager for at kunne finansiere et forbrug. Når man har brug for at låne penge til forbrug, er der tale om et overforbrug. Tag i stedet dit budget op til revision igen, hvis du føler, at du ikke kan få tingene til at hænge sammen; skær ned på dine omkostninger eller få dig et ekstra job, så økonomien hænger sammen.

Tegn en forsikring
Du er som udgangspunkt dækket af dine forældres indboforsikring, indtil du fylder 21 år – også selvom du skal flytte hjemmefra og ikke længere skal bo hjemme. Undersøg med forsikringsselskabet hvilke dækninger, du har, og om disse er tilstrækkelige. Udover en indboforsikring kan det også være en god idé at tegne en ulykkesforsikring, hvis du skulle komme til skade. Tegn også en rejseforsikring, inden du rejser udenlands på ferie.  

Gør det let for dig selv
Gør det let for dig selv, og spar tid. Opret en budgetkonto, hvortil du sætter alle dine faste udgifter over på til betaling. Lav en fast overførsel fra lønkontoen til budgetkontoen hver måned. Beløbet, der overføres, skal svare til det beløb, du ved, du har faste udgifter for hver måned – så undgår du, at der kommer overtræk på kontoen.

Sæt yderligere alle dine regninger på betalingsservice (PBS), så de bliver betalt til tiden, og du undgår, at regninger bliver glemt eller bliver væk.  

Hvis du ikke allerede har en e-boks (www.e-boks.com), kan du med fordel oprette denne. Dette er nemlig din digitale postkasse, hvortil du elektronisk kan tilgå al din vigtige post ét sted, såsom breve fra kommunen, SKAT, feriekonto, eventuelle lønsedler, diverse regninger, kontoudskrifter fra bank, din forsikring, dit pensionsselskab m.v.

Husk også at flytte din adresse, det vil sige at melde flytning på www.borger.dk, seneste 5 hverdage efter du er flyttet. Har du meldt flytning til folkeregistret, skal du ikke foretage dig yderligere i forhold til hverken Post Danmark, din bank, pension og forsikringsselskab etc. – disse får automatisk besked.  

Gør det til en vane at holde styr på dine papirer. Saml alle dine løse og vigtige papirer i en indekseret mappe. Dermed er du altid i stand til at kunne finde dine papirer frem igen, når du skal bruge dem.

 

Har du også brug for at få styr på hverdagen, når du skal flytte hjemmefra, kontakt da Financial Confidence i dag, og bliv guidet, vejledt og “holdt i hånden” i den første tid – dette i fortrolighed og uden forældrenes indblanding eller styring af dine valg.